Mijn favorieten

De belangrijkste ontbindende voorwaarden

Dit betekenen ze voor de verkoper
De ontbindende voorwaarden ontbreken bijna nooit bij een bod op een huis. Het zijn duidelijke afspraken waarmee een koper onder zijn bod of koop uit kan. De ontbindende voorwaarden zijn belangrijk omdat ze de koper behoeden voor een financiële of bouwkundige strop. Welke ontbindende factoren zijn er? En hoe doe jij als verkoper er je voordeel mee?

Een belangrijke voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Dit is essentieel als de koper nog niet weet of hij de hypotheek rond kan krijgen, of wanneer het nog onduidelijk is of hij bijvoorbeeld in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Met het financieringsvoorbehoud geef de koper aan dat hij een aantal weken, meestal 6, de tijd wil hebben om de hypotheek rond te krijgen. Mocht het hem niet lukken de financiering te regelen, dan kan hij met een financieringsvoorbehoud zonder gedoe van de koop af. Hij moet dan wel twee afwijzingen van een bank kunnen laten zien.

Bouwkundige keuring
De koper kan ook aangeven dat hij een bouwkundige of bouwtechnische keuring wil laten uitvoeren. Zeker bij oudere huizen is dat in het belang van de koper. Met een bouwkundige keuring wordt bepaald hoe de woning er technisch aan toe is – informatie die de koper natuurlijk graag wil hebben voor hij definitief tot de koop over gaat. Voor jou als verkoper is het ook fijn als deze zaken helder op papier staan, zodat je niet naderhand onterecht nog voor allerlei mankementen aan het huis aansprakelijk kunt worden gesteld.

Ontbinden bij gebreken
Mocht er naar de smaak van de koper te veel mis zijn met het huis, of komen de kosten voor verbouwing of reparatie hoger uit dan hij kan betalen, dan kan hij het voorlopig koopcontract laten ontbinden. Hij moet wel heel duidelijk op papier zetten dat hij die mogelijkheid wil hebben, maar het is ook slim als eenvoudige zaken als de datum en de tijd van de bouwkundige keuring daarin worden vermeld. Alles om misverstanden te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat de koper de uitkomst van de bouwkundige keuring – de gebreken en een inschatting van de herstelkosten dus – kan inzetten bij de onderhandelingen.

Opleverdatum
Geen ontbindende voorwaarde, maar wel een belangrijk onderdeel van het bod is de opleverdatum: de dag waarop de nieuwe eigenaar de woning graag wil betrekken. Het komt niet vaak voor dat een koop niet doorgaat omdat koper en verkoper het niet eens worden over de opleverdatum, maar het kán een breekpunt zijn. Het kan dus geen kwaad de datum zwart op wit te zetten. Over voorwaarden als financieringsvoorbehoud en de bouwkundige keuring wordt trouwens zelden onderhandeld. Een koper neemt het op in zijn voorstel en het is aan de verkoper om dit te accepteren.

Ontbindende voorwaarden van de verkoper
Ontbindende voorwaarden zijn er dus vooral voor de koper. Maar ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden opnemen in het voorlopig koopcontract. Bijvoorbeeld als je een restschuld hebt en zeker wilt weten dat je deze gefinancierd krijgt bij de aankoop van je nieuwe huis. Lukt dat vervolgens niet, dan kan ook jij als verkoper nog zonder gedoe van de verkoop af.